Λίγη γυμναστική την ημέρα την κατάθλιψη την κάνει πέρα

Νιώθετε μια έντονη κούραση και έλλειψη ενέργειας; ο ύπνος σας έχει διαταραχθεί και είτε θέλετε να κοιμάστε πολλές ώρες είτε δεν σας κολλάει ο ύπνος; Οι διατροφικές σας συνήθειες έχουν επίσης μεταβληθεί και πράγματα που παλιά σας χαροποιούσαν τώρα σας αφήνουν αδιάφορους; Τέλος, διακατέχεστε από μια αρνητική και πεσμένη διάθεση, νιώθετε στεναχώρια, ακεφιά και θλίψη;

Αν στα περισσότερα από τα παραπάνω ή σε όλα απαντήσατε ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από κατάθλιψη.

Όπως πολύ σωστά οι περισσότεροι θα σας πουν, απευθύνεται σε έναν ειδικό της ψυχικής υγείας, όμως υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε προληπτικά ή συμπληρωτικά με την όποια θεραπεία και δεν κοστίζει. Τι είναι αυτό;

 

Καθημερινή γυμναστική

Μπορεί να ακούγεται απλό για να είναι τόσο αποτελεσματικό, όμως τα αποτελέσματα της γυμναστικής είναι ευεργετικά όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή.

Όταν γυμναζόμαστε ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες. Μία ουσία που δρα: α) σαν αναλγητικό για τον σώμα και μειώνει την αίσθηση του πόνου, β) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, γ) μειώνει το άγχος και δ) δίνει ένα αίσθηση ευφορίας, κάτι που πολλοί αναφέρουν μόλις έχουν ολοκληρώσει την γυμναστική (σημ. αντίστοιχη των δυνατοτήτων και της ηλικίας του καθενός), καθώς η άσκηση αυξάνει την παραγωγή της ουσία αυτής.

Ακόμα η γυμναστική βοηθά στη μείωση του στρες, βελτίωση τον ύπνου, της φυσικής μας κατάστασης, βοηθά στην καύση λίπους και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της εικόνας του σώματος και της αυτοεκτίμησης μας.

Αν δεν σας έπεισαν όλα τα παραπάνω σκεφτείτε ότι αλλάζετε παραστάσεις και διάθεση είτε πάτε για περπάτημα σε ένα κοντινό πάρκο είτε σε ένα στίβο. Επίσης η γυμναστική, είναι ένας άμεσος και απλός τρόπος κοινωνικοποίησης. Επιλέγοντας ένα ομαδικό άθλημα ή ένα μάθημα ομαδικής εκγύμνασης στο γυμναστήριο, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γνωρίσετε τους συναθλούμενους σας.

Τέλος, προσέχοντας τον εαυτό σας και την σωματική σας κατάσταση σταδιακά μπορείτε να βελτιώσετε και τη διατροφή σας ώστε να βοηθήστε τον οργανισμό σας να έχει την ενέργεια που χρειάζεται και να κάνει σωστές καύσεις.

Δεν θέλει πολύ σκέψη, έστω και 30λεπτα δυο τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή. Να θυμάστε, ότι ακόμη και το μεγαλύτερο ταξίδι, ξεκινάει με το πρώτο βήμα.

 

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τα κατοικίδια ζώα καταφέρνουν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκεριδίων, τα συναισθήματα μοναξιάς.

«Όλα για την ζωή μας»: Ο «κακός συνάδελφος»

H δημοσιογράφος- παρουσιάστρια Χριστίνα Βίδου και η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Έρα Μουλάκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφορικά με τον κακό συνάδελφο και πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση.

Πένθος: Όταν πεθαίνει αυτός που αγαπάμε

Από τη μέρα που γεννιόμαστε γνωρίζουμε ότι κάποια μέρα θα πεθάνουμε και ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα φύγουν από τη ζωή. Αυτή όμως η πληροφορία ποτέ δεν μας προετοιμάζει για το γεγονός αυτό καθ’ αυτό.

Ολέθριες Σχέσεις και Πώς να τις Τερματίσετε

Έχοντας εκπαιδευτεί στην κλινική ψυχολογία και εργαζόμενη εδώ και χρόνια ως ψυχοθεραπεύτρια καλούμαι συχνά να βοηθήσω ανθρώπους μέσω της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και να ανακαλύψουν διεξόδους στα αδιέξοδα που βιώνουν

Less is more ή Αδειάστε για να νιώσετε πιο γεμάτοι

Ένας νέος τρόπος ζωής- πρόσκλησης αρχίζει να εμφανίζεται και λέγεται Unbusy your life movement, σε ελεύθερη μετάφραση « Ξε-απασχοληθείτε»

Χωρίς Παιδιά: δεν έτυχε, δεν ήθελα, δεν μπορούσα

Ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχίζει να θεωρεί αυτονόητη την δημιουργία οικογένειας και την τεκνοποίηση.